"10 grunner for en ny ruspolitikk"

VG publiserte en artikkel for et par dager siden, om grunner for ny ruspolitikk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange vil nok si imot. Personer som ikke har selverfaring med rus vil nok si imot. Er du en av de som er imot en ny ruspolitikk, kan du fundere litt over hvordan det har fungert i alle disse år med den ruspolitikken vi nå har. Den har ikke ført til det bedre. Den har enkelt og greit virket imot sin hensikt. En human narkotikapolitikk er på tide å innføre.

Det er vår kropp. Hvorfor skal vi ikke få bestemme over vår egen kropp? Det er greit å ta noen glass vin av og til, og kansje komme med en uheldig kommentar eller to ovenfor en annen person.. Det er ikke uvanlig.. Og det er heller ikke uvanlig å havne i klammeri med noen på byen etter litt inntak av alkohol, Resten av samfunnet bryr seg ikke stort om det. Skulle man derimot ta røyke litt cannabis eller sniffe noen striper amfetamin uten å hverken komme med noen uheldige kommentarer eller havne i klammeri med noen, så vil man uansett etter nåværende lov kunne straffes. Man kan straffes ene og alene pga. stoffet man har inntatt enten er ulovlig å innta, eller fordi det kreves resept av lege for å innta det. Eksempler på reseptbelagte midler: Subutex, metadon, imovane, ritalin, sobril, valium, rivotril, xanor osv.

Enkelte kan rett og slett få fritak om straff for enkelte midler, om de har fått utskrevet resept for preparater. Bortsett ifra de som har resept, finnes det mange som "feiler" akkurat det samme, mer eller mindre... Som ikke får utskrevet av sin lege. De kjøper da gjerne illegalt, og ikke uvanlig er det personer som får skrevet ut som "hjelper" andre. De som kjøper illegalt, blir straffet og sett på som narkomane.

Et hvert hode i dette landet bør forstå at å straffe en person med et par piller ikke vil hjelpe personen ut av situasjonen den er i (selvmedisinerings situasjon). Det vil jo bare forverre den psykiske helsen til personen. I Amsterdam (om jeg husker rett) så innførte de just nye regler.. Den ene var 5 regelen, hvor man lovlig kunne være i besittelse med opptil 5 piller.

Å ha en så streng narkotika politikk som det Norge har fører ikke til det bedre, hverken for brukerne eller myndighetene. Det må snart være på tide å fornye denne loven til det mer humane. Det vil i lengden spare politiet og staten for mye arbeid/penger. Det er bortkastede ressurser å drive med pågripelser, avhør og deretter kansje fengsle personer som har en håndfull piller på seg, eller et par gram med pulver, hasj og lignende. Å være i besittelse av et lite antall piller eller et par gram pulver er ikke av noen alvorlighetssgrad i det heletatt og skulle aldri vært brukt ressurser på. Anmeldte saker som har et offer blir liggende hos politiet i lang tid før de blir henlagt. De blir ikke engang etterforsket ordentlig, og i mange tilfeller blir de ikke etterforsket i det heletatt. Alt pga. manglende ressurser. Folk ligge oppe om nettene med skrekk og gru for å passe på at ingen går innbrudd hos dem i denne hektiske innbruddsperioden vi er i nå. Politiet gjør minst mulig med det, og helst ingenting.. For de er opptatt med helt andre saker, som tydligvis er mer alvorlig i dems øyne.. Personer som fredfult er hjemme og fyrer litt cannabis eller knasker noen beroligende tabletter. Det er det som er hovedfokuset til politiet. De sakene blir jo oppklart så fort dem har fått tatt beslag i et beskjedent antall tabletter eller gram. Tanken på å få oppklart saker så enkelt ser ut til å gå vann over hode på politistudentene, man skulle tro noen av studentene ble opphisset og fikk erigert penis av å få sånne saker.. Og at opphisselsen for den type saker står så sterkt etter flere år som politi er jo nesten ikke til å tro.

Staten utfører overgrep på overgrep i bekjempelsen mot narkotika. Å bli tatt med en beskjeden mengde fører til ransakelse av både kropp og bopel inkludert eiendeler som hytte, bil, båt, (arbeidsplass i noen tilfeller), mobiler og all form for data osv. Man blir avkledd på celle og står der helt naken og ser på mens politiet ser igjennom tøyet bit for bit. Blir det funnet kontanter i ransakelsen så blir dem beslaglagt og man levere inn en beviser på at man selv eier pengene, en bankutskrift er eksempel på bevis. Så er det opptil juristen å avgjøre om pengene skal utleveres. Loven er imot sin hensikt, og man bekjemper ikke kriminalitet når man må bruke kriminalitet for å "bekjempe" den. Å drive tvangsavkledning, telefon/data avlytting, hyppige ransakelser og andre overgrep pga. rusmisbruk i små mengder til eget bruk blir som å lage storm i vannglass.. Problemet vil ikke bli mindre, men heller eskalere.

Å sende en person som hverken er til skade for seg selv eller andre inn i fengsel pga litt narkotika bruk er å gjøre et lite "problem" enda større. Personen vil ha flere kriminelle kontakter når den løslates sammen med de psykiske påkjenningene den har opparbeidet seg under soningen. Et problem som i bunn og grunn det bare var et offer i, personen selv.. Men som i fremtiden sannsynligvis vil omhandle mange flere og bli endel dyrere å behandle. Problemet kunne løst seg med en litt mer human narkotika politikk. Man kunne oversett stoffet som ble funnet på personen og latt det passere, om det ikke var av noen særlig betydelig mengde og heller tilbudt "offeret" hjelp i form av behandling.

Narkotika som foregår i det skjulte fører mer vondt enn godt med seg. Staten og den som blir tatt med stoff i brukerdose mengder tjener ingenting på denne straffen som gis brukerne... Rusproblemet vil for dem som blir straffet gang på gang eskalere mer og mer. Med tiden er det staten som må punge ut for behandlingen. Det er bakmennene som sitter på de store mengdene som tjener og tjener. Bakmenn som ikke vandrer rundt sliten og skitten med filleklær på gata,. Men oftest menn i dress med mye penger.

En human ruspolitikk ville spart staten for mye penger, og brukerne for mye problemer. Samfunnet generelt ville vært tjent. Man ville kunne stoppet utviklingen av rusproblemet til hvert enkelt individ om man møtte dem med vennlighet og hjelp, fremfor straff, ransakelser, bøter, varetekt og fengsel for ubetydelige mengder.
 

Link til VG artikkel: HER


 

#Rus #narkotika #politikk #politi #human #kriminalitet #cannabis

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

tabutema

tabutema

27, Bergen

Kategorier

Arkiv

hits